Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vozící taška značky Ferrari..

Jako rodina jsme poměrně  majetní a před místní honorací se nemusíme stydět. Máme totiž v komoře mezi krámy našeho miláčka - vozící tašku značky Ferrari. Poslední model. Typ off road i in road.

Spotřeba motoru je minimální - schroupám jednu dvě topinky, vyzunknu hrnek kafe a už s ženou i taškou startuji. Když tomu přišlápnutím podešví boty drobet pomůžeme, vleze se do úložného prostoru docela dost. Dva pytlíky brambor, šiška chleba, cihlička másla, pár rohlíků, rovné i zatočené nudle, sýr s děrami i bez a konec konců i ten WC papír obzvláště jemný. A navrch nějaký mls. Krokem trenovaného důchodce s vozící taškou před sebou nebo za sebou míjíme auta uvízlá v koloně či ta, jež hledají místo na zaparkování. Než je nervóza řidič nalezne, už jsme v nákupním středisku a ostošest (víc ne) utrácíme. Zaplatíme a u východu nás vesele vítají známí bezdomovci - v jedné ruce krabicové víno a druhou nataženou směrem k nám..

"Drobásky by nebyly, šéfe..?" 

"Počkejte si, pánové..Za námi jde milionář a rozhazuje bankovky.."

Hned vedle podnikatel začátečník z hromádky na kameni podává gratis noviny a tváří se, že je napsal, vytiskl a teď prodává se slevou..

"Tady, pane, přečtěte si, berte...je to pro vás..samá pravda..Ten Brusel nám dá ještě zabrat.....A na toho Barrosa pozor..s ním není sranda.."

Kývnutím hlavou poděkujeme a předstíráme negramotnost.. 

Domů odbočíme z ulice zkratkou vytahovacími vraty (máme dvojstopé vozidlo) přes dvůr. Býval to hrbolatý plácek s pištícími polodivokými kočkami a pobíhající paní Kočičkovou (tak jí říkala vnučka), jež jim chuděrám mlíčkem podstrojovala. Dnes je povrch vydlážděn (sem tam vyráží lebeda) s vyznačenými parkovacími sektory. Nad svými miláčky se tu sklánějí chlápci s panděrem a střídavě klábosí nebo se z dlouhé chvíle hádají o místa k stání.  Aut přibývá, jak se tu mění partaje a stěhují se sem mladší a movitější familie. Jedno auto pro kredit rodiny začíná být málo a hraničí to se sociálním statutem socky. 

 V průjezdu proklouzneme kolem audiny a pak jí zakličkujeme před kapotou. Strejda za volantem na nás zahrozí pěstí a dobrácky zatroubí. Je to náš dlouholetý příznivec. Skoro kamarád. Jenom to nedává moc najevo.

"Šmejdi..!" zařve a otře se předkem auta o naše Ferrari.. 

Přesto zdravím napravo i nalevo a mumlám cosi o počasí a o poměrech na burze i na politické scéně....

"Zdražujou, potvory, zdražujou, ale...nasdaq index drží....Kampak na nás s krizí. Na nás si nepřijdou..," navazuji kontakt s dědou, co o kus dál zápolí s metličkou u vrat garáže.. Má na nohou papuče.. S rozeplou přezkou..

"Brzy samým blahobytem zdechnem..," zachrčí cholerik a mávne koštětem směrem k nám.."A nešlapte mi tady. Jdite si na svý.."  Trpí fixní ideou, že těch pár metrů před garáží je jenom jeho..S bytem jsme kupovali i dvůr. Každý svůj kousek. Ale jak jej mám najít a jak uhájit!

"Už podepsal, dědoušku..," řeknu tajuplně.

"Kdo..?" huláká..   "Kterej blbec?"

Ukážu rukou nahoru. Hodně nahoru..Až skoro k nebi.. 

"Tak co, paní, bude milionek dva a budete v balíku..Nakoupíte hadříky a ještě se bohatě provdáte..," říkám vrásčité paní. Chce prodat kvartýr. Sama by to neutáhla, ale kupci k nám na dvůr  nechodí..Vzdychla.

Takových je tu víc..

U popelnic vysypává smetí dáma atletické postavy. Jde z ní strach. Vší silou přibouchne poklop. A ještě do něj praští kbelíkem. Vzteklá od rána..

"Synátor slušně zdraví..," pro jistotu a z dálky pochválím.."Šikovnej mládenec..Skály by mohl lámat..," pokračuji v lichocení..

Skály však neláme. Syn chlap jak hora se zapletl  s komunitou u nákupního centra a vodí si kámoše sem do baráku. Co chvíli nějaký sedí na schodech hlavu v dlaních a lahvinku vedle sebe. A nenabídne. 

Na schodišti se ve směru proti nám mihnou dva baleťáci. Bydlí  tu v podnájmu a dolů víceméně splachtí. Skoro je nevidím, jak jsou hubení..

S taškou pak drkotáme až do třetího patra. Abych jí odlehčil, brambory nesu v pytlíku na rameni. Tlačí mne, ale už je vidím na talíři i s klobásou, a tak vytrvám. Vrtěním ocáskem nás přivítá věčně hladový pes Ben. Uložíme Ferrari na nejlepší místo mezi památeční skříň po mamince a knihovnu se vzácnými tisky. Brambory vysypu do bedýnky.. 

Žena Milada hadříkem otře plátěnou kapotu, já čistívám klůckem kolečka. Tak to máme rozděleno, tak to u nás funguje..

Vyjdeme na balkon do dvora. Pod námi hloubka tří pater. Dlážky dole nevidíme, jen barevné skvrny aut tam, kde bývaly chryzantémy.

Doba je nesentimentální a voní benzínem.... 

 

    

Autor: Jan Vargulič | pátek 4.12.2009 14:53 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..