Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Říkali mu Vova a taky šéf nebo lotr..

Je po válce, začínám chodit do školy a doma máme na kredenci rádio. Myslím, že dvoulampovku. Jednou u oběda jsem zaslechl, že právě popravují K. H. Franka. To si pamatuji přesně. Pak zase jindy slyším, že kdosi říká: "Jdu z hradu.."  Později u babičky na vesnici (z okna výhled na hnojiště) mastíme karty a ke mně z mluvící bedýnky zaznívá, že je to nula nula a že hrajeme s Kanadou. To už jsem byl vědomostmi o kus dál a věděl, že právě probíhá zimní olympiáda a pyšnil se na ty naše. Zábrodského, Konopáska..Ještě jindy se v mlze nad jakýmsi kanálem (dnes vím, že La Manche) ztratilo letadlo s šesti našimi hokejisty. Je kolem toho poprask a spousta spekulací..

Mému dětství vládla trojice sportovních idolů: atlet Zátopek, cyklista Veselý a Vladimír Zábrodský. Jejich sláva tehdy vrcholila, časem měli značné problémy.

Žije z nich už jen Vladimír Zábrodský..Bylo mu v březnu 87 let..

Říkali mu Vova a jeho maminka byla Ruska a dokonce snad s mírnou příměsí mongolské krve. Její muž Oldřich Zábrodský si ji přivezl jako kořist do vlasti ze Sibiře, kde v legionářském ešalonu bojoval s bolševiky. Ze syna Vladimíra (a taky jeho bratra Oldřicha) plánovitě a přitom citlivě vychovával sportovce. Podařilo se mu to dokonale. Vladimír Zábrodský byl uznávaně nejlepším evropským poválečným hokejistou a zároveň i jedním z našich špičkových tenistů té doby.

Talent k pohledání...Na co ve sportu sáhl, se mu dařilo. Od 16 let hrál za první družstvo LTC a hned po válce za národní tým. Brzy se stal i jeho nejdůležitějším hráčem. Střelcem, nahrávačem, kapitánem a v šestadvaceti i hrajícím koučem. Mužem v popředí i v pozadí. Úspěchy šly rychle za sebou. Dva tituly mistrů světa a stříbrná medaile z olympiády. Paralelně s tím přicházely i dobré výsledky v tenise, kde ho přece jen brzdilo, že logicky dával přednost hokeji a do formy se dostával až v létě. Vyhrál pardubickou juniorku, byl přeborníkem republiky a členem úspěšného mužstva v Davis cupu, samozřejmě vždy ve stínu Jar.Drobného, jehož nikdy neporazil.

Navíc byl nepřehlednutelnou osobností - urostlý, elegantní (na střídačce frajersky s ručníkem kolem krku). Uměl cizí jazyky (i s bratrem od mala navštěvovali francouzské školy), dovedl se pohybovat i v nehokejové společnosti a tím tak trochu vybočoval z řady hráčů. Uvědoměle pěstoval kontakty i styky s důležitými lidmi. Byl zvyklý záležitosti zařizovat i za ostatní a pak rozhodovat za celý tým. Prostě šéf! Uvažoval koncepčně a s předstihem. Ne nadarmo byl vášnivým karbaníkem. Schopnost analýzy a kombinace mu byla vlastní. Přitom měl vzornou životosprávu - nekouřil a skoro nepil. Denně jedl dvě jablka a místo knedlíků zeleninu, jak později vyprávěl spisovatel Ota Pavel..

Linka jeho života šla strmě nahoru, aby se pak začala lámat a docela propadat v souvislosti s poúnorovým vývojem společnosti a někdy i nešťastnými náhodami. Sám hovoří o tom, že prvním  krizovým momentem a zároveň i mementem se stalo tragické úmrtí hokejisty Mullera po úrazu ve hře. Pak přišlo  zmíněné zřícení letadla (aerotaxi) na lince Paříž-Londýn, na jehož palubě cestovala šestice našich reprezentantů. To už bylo po únorovém převratu a na sport se začalo pohlížet jinak, alespoň v mocenských strukturách vítězné KSČ.

Nový režim se sice rád pyšnil medailemi, jež získávali vynikající sportovci, zároveň však zahájil kritiku  buržoazních poměrů v tělovýchově a vůbec hvězdného systému. Pod palbu kritiky se dostalo i LTC a jeho hráči a také tenis jako údajně buržoazní sport.  

Důsledkem spuštění železné opony mezi Východem a Západem bylo, že přední sportovci utíkali na Západ..Nejprve tenisté Drobný a Černík, kteří k zachování výkonnosti potřebovali hrát s předními světovými hráči a účastnit se turnajů. Hned pak zůstal ve Švýcarsku Oldřich Zábrodský, mladší bratr Vladimíra (s ním i Sláma). Tehdy - bylo to při Spenglerově poháru - proběhlo o možnosti emigrace rokování i uvnitř reprezentačního mužstva..Hlasovalo se tajně a většina hráčů včetně Vlad. Zábrodského se vyslovila pro návrat domů. Roli v tom hrál fakt, že tým jako celek neměl "venku" finančně i jinak zajištěnu perspektivu a spíše by se uplatnili jen vynikající jednotlivci  (V.Zábrodský, Konopásek, brankář Modrý).

Poměry doma se ještě více vyhrotily a vyostřily v následující sezoně, kdy mužstvo mělo v Londýně obhajovat titul mistra světa. Těsně před odletem přišla zpráva, že z podobné vrcholné světové akce v Londýně zůstala a do vlasti se nevrátila krasobruslařka A.Vrzáňová (zlatá medaile)..

Odlet hokejistů na šampionát se odkládal..

Když vedení nakonec natvrdo oznámilo, že se nejede, propukly pochopitelně emoce..Stalo se tak v Zlaté hospůdce, kde se většina týmu (V.Zábrodský ne nebo jen krátce) sešla..V průběhu posezení u piva se ozývaly výkřiky proti režimu, následovala potyčka s tajnou policií, zatýkání hráčů a mnohaměsíční vazba s drsným zacházením. Až na podzim s nimi proběhl proces. Výše trestů vyrážela dech (od 15 let žaláře níže), ale v kontextu jiných procesů nebyly až tak překvapením..

Vladimír Zábrodský zůstal mimo trestní stíhání (brankář B. Modrý se sešlosti v hospodě rovněž nezúčastnil, ale jeho trest byl nejvyšší - těch 15 let). Krátce nato Vova přestoupil do Sparty a jeho kariéra špičkového hokejisty pokračovala se všemi zákruty, propady i vzestupy, až nakonec emigroval do Švédska (1965), kde žije dodnes..

Od událostí roku 1950 uplynulo 6O let a stále přitahují pozornost a stále jsou na ně kontroverzní názory..Píší se knihy, novinové články, pamflety, přímí účastníci se vyslovovali a - pokud ještě žijí -vyslovují..Letos vydala dvojice autorů D.Lukšů a A.Palán publikaci Skutečný příběh hokejové legendy, jež je vlastně literárním zpracováním rozhovorů s Vladimírem Zábrodským (dva roky předtím titíž autoři vydali knihu Hráč, který přežil, věnovanou S.Konopáskovi).

Vladimír Zábrodský zde i jinde tvrdí, že na zatčení spoluhráčů neměl aktivní podíl už z toho důvodu, že by byl sám proti sobě, aby takto likvidoval elitní klub i elitní reprezentační tým, s nimiž bylo spojeno vše, co zatím ve sportu dosáhl. Autoři také říkají, že za celou tu dobu nepřišel nikdo s jediným relevantním důkazem, jenž by toto tvrzení popíral.

Je tu ovšem ještě tvrdá oponentura představovaná především hokejistou a pozdějším trenérem Gustavem Bubníkem (svého času také poslancem ve sněmovně).Ten naopak říká, že Zábrodský k zatčení spoluhráčů aktivně přispěl, aby zachránil svou kůži. Napadený vidí věci jinak - podle něj Bubník, jenž byl při výsleších i bit, tam příliš mluvil a nyní od toho odpoutává pozornost..

Přesné pravdy se zřejmě nedopátráme. Faktem je, že Zábrodský měl u bezpečnosti škraloup po nelegální emigraci svého bratra Oldřicha. Musel se tedy chovat  opatrně. Spoluhráče varoval před unáhlenými výroky a akcemi..

Zůstal pro mne idolem..?

Dnes to beru jako příliš silné slovo, idoly jako takové nemám, ale zůstal kus obdivu k tomu, jak si i ve vysokém věku již hodně dlouho udržuje obdivuhodnou psychickou i fyzikou kondici, jak se pral se životem a jak se dovedl prosadit..

Z mužstva nesporně vyčníval - někdy až moc..

Na konci příběhu zůstává malý otazníček..

U koho však není?

 

 

Autor: Jan Vargulič | čtvrtek 23.12.2010 14:38 | karma článku: 17,13 | přečteno: 1801x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Dům holubí

"Mávání perutí víří prach./ Ptáci krouží a neznají strach,/ měl jsem rád starý dům, jeho práh.." Tak nějak zpíval kdysi Jiří Schelinger. My bydlíme už dvacet let ve starém baráku a kolem nás jsou seskupeny do nepravidelného..

10.11.2020 v 16:20 | Karma: 13,97 | Přečteno: 253x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Drsně a velmi nevhodně

Až vymřou všichni, nikdo nám nebude kazit tak zvané reprodukční číslo tím, že infikuje někoho dalšího. Poznamenávám na okraj zprávy, že za včerejšek, kdy se v počtu nově infikovaných zadařilo (7722 nově nakažených), nám konečně..

8.11.2020 v 14:53 | Karma: 6,58 | Přečteno: 145x | Diskuse| Miniblogy

Jan Vargulič

Štěstí

Bývaly doby (před rokem dvěma), kdy jsme mohli domácí štěstí rozhazovat kolem sebe plnými hrstmi a ještě dost zbylo. V koupelně totiž měl své stálé sídlo pavouček a pak přibyl ještě jeden. Teď už - možná s nástupem Covid krize -

22.10.2020 v 14:10 | Karma: 10,45 | Přečteno: 114x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Šťastlivci

Přečetl jsem si z novinových titulků - dál jsem ze slušnosti očima nešel -, že nejbohatší Čech Petr Kellner zchudl letos o 57 miliard a přesto mu pořád ještě pár drobásků zbylo. My doma žijeme sice z ruky do úst (obvykle ovšem..

16.10.2020 v 16:27 | Karma: 12,88 | Přečteno: 197x | Diskuse| Miniblogy

Jan Vargulič

Poezie v hrobě

I nejlepší poezie skončí jednou v hrobě spolu s těmi, co ji napsali, i když je samozřejmě ve svých čtenářích pořád stále živá. Rimbaud a Verlaine, dva tzv. prokletí básníci, po sobě stříleli, ale asi se i milovali a byl mezi nimi.

12.10.2020 v 11:19 | Karma: 6,68 | Přečteno: 109x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Jan Werich s volebním lístkem

Pomalu, hodně pomalu, se prokousávám třísvazkovou Korespondencí V + W, kterou spolu vedli od počátku padesátých let, kdy Voskovec emigroval do USA. Už se dostávám téměř na poslední stránky a nějak se mi dál v textu nechce,..

4.10.2020 v 17:16 | Karma: 13,63 | Přečteno: 451x | Diskuse| Politika

Jan Vargulič

Vývoj Mikuláše

Už ne Milion chvilek, ale Tři tisíce statečných takovým vývojem prochází Mikuláš Minář, předseda Chvilek, jenž nyní dává svůj čelný post k dispozici a směřuje k založení politického hnutí, s nímž chce vstoupit do parlamentu.

28.9.2020 v 9:54 | Karma: 18,83 | Přečteno: 556x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Doma je doma

Uposlechnu výzvu plukovníka Prymuly (je vyšší šarže jak já, pouhý nadporučík v záloze) shodou okolností i ministra všeho našeho zdraví, a s těžkým srdcem zůstanu o prodlouženém a deštivém víkendu doma. Je to ode mne velká oběť,..

26.9.2020 v 9:17 | Karma: 11,67 | Přečteno: 341x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Kráska

Rád se dívám na ženské, upoutává mne jejich krása i nevypočítatelnost, dobrota srdce, ale i zrádnost. Vím, že si musím dát pozor, abych nenaletěl, ale upřímně řečeno mám k tomu naletění stále méně příležitosti a já bych tak rád

23.9.2020 v 9:02 | Karma: 12,07 | Přečteno: 273x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Poezie je všude. I v Covidu 19

Dívám se právě na hlášení o Covidu 19 - co jiného taky že - a nevěřím svým očím. Stojí tam na obrazovce: "Covidu je hodně, ale je málo nebe..". Pak se podívám pozorněji a vidím, že zbytek posledního slova je skryt za postavou..

27.8.2020 v 7:57 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Miniblogy

Jan Vargulič

Konzultantka

Dříve se tomu říkalo nevěra nebo mimomanželský vztah (pomíjím jadrnější výrazy). Zdá se mi, že pro tento fenomén se začíná prosazovat nové označení, totiž konzultantka. Aspoň jí prý je mladá sexy blondýna zaměstnaná u šéfa..

5.8.2020 v 8:51 | Karma: 22,33 | Přečteno: 604x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Mít lokty..

Ze setkání premiérů a prezidentů států Evropské unie si toho moc nepamatuji (taky jsem tam nebyl že..), ale přece jen něco. Konkrétně ten moment, že jdou kolem sebe dva z těch mocných šášulů a vytrčí před sebe ostrý loket..

20.7.2020 v 11:17 | Karma: 10,54 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Správce střech..

Na stará kolena jsem povýšil a vysoko nad hemžením lidí jsem správcem místních střech a vrchním velitelem zdejších poštolek a holubů a zjišťuji, že námi očima často navštěvovaná rodinka poštolek má prokazatelně nejmíň tři členy.

1.7.2020 v 8:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 110x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Stav naprosté nouze...

Skončil nám "nouzový stav", a tak jsme se doma konečně pořádně rozšoupli. Měli jsme prima vycházku na balkon (tři kroky tam a tři kroky zpět) a pak po zdravém pohybu na čerstvém vzduchu s výhledem na blízké střechy..

18.5.2020 v 18:51 | Karma: 11,11 | Přečteno: 373x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Kecy v kleci..

Už i my máme v rodině ztráty. Králda, jenž se s námi více než 10 let prochroupával životem, najednou není a klec je prázdná, Náš byt je taky klec a podobně i celé Česko je klíckou, ovšem nevím, jestli útulnou, ale žít se v ní dá.

11.5.2020 v 8:33 | Karma: 10,06 | Přečteno: 237x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..