Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Agassi a pan Graf - otcové slavných dětí - se seznamují..

Celkem banální situace..Sešli se dva postarší tatíci, aby se blíže seznámili, když už jejich dávno dospělé děti spolu se vším všudy žijí a chtějí se i brát. Sluší se přece navzájem se poznat, pohovořit, upozornit na rodinné zvláštnosti a třeba se i nějak originálně předvést. Byl to pan Mike Agassi, Američan, původem z Iránu, ale vlastně Armén, kdysi boxer ve welteru a dvojnásobný účastník olympijských her. Ten tu byl doma v baráku na okraji Las Vegas, městě heren uprostřed pouště. Na návštěvu z daleka přijel pan Peter Graf, Němec, kultivovaný člověk s dobrými vyjadřovacími schopnostmi, ale taky ovšem kriminálník (seděl pro krácení daní)..

Starý Agassi (69 let) se chce pochopitelně pochlubit, jak připravoval synka pro praktický život. Vytáhne proto z přístřešku svůj hlavní pedagogický trumf, monstrum, jež koupil a pak vlastnoručně upravil a vylepšil, nahrávací stroj, který velkou rychlostí vyplivuje míčky a přitom vydává strašný rámus. Synem není nikdo jiný než Andre Agassi, světová tenisová superstar..Jako kdysi, když byl malý chlapec, postaví tatík synka na druhou stranu sítě a dá mu do ruky raketu a poručí mu, aby odpaloval míčky. Ten musí chtě nechtě i před vzácnou návštěvou poslechnout. Do ukázkové hodiny se ostatně zapojí i Peter Graf. Docela se mu to zalíbí a křičí na Andreho: "Rychleji, rychleji.." a začne  mu vysvětlovat, jak má hrát forhend, přesně tak jak prý jej naučil hrát svou dceru Steffi, snad nejlepší hráčku světové tenisové historie..To už Andremu tuhne na rtech zdvořilý úsměv..

Oba otcové jsou chytlaví, temperamentní a se sklonem k vzteklosti. Slovo dá slovo a je tu spor a i hádka. Padne totiž zmínka o boxu a pan Graf (63 let) dá k lepšímu, že taky boxoval a že je větší a že tedy příštího švagra klidně knokautuje. Košile šly dolů a už se na sebe sápali a už napřahovali pěsti. Řvou na sebe - jeden německy a ten druhý asyrsky. Andre má co dělat, aby je od sebe odtlačil, tatíka i budoucího tchána. Nicméně návštěva se vydařila a oba otcové nadějných dětí (teď světoznámých třicátníků) se osobně seznámili.

Nahrávací stroj, Andre mu říkal drak, byl strašákem jeho dětství. Každý den sotva vstal, musel odpalovat míče. Bylo jich 2500 za den. Nahrávač byl nastaven tak, že míče dopadaly na kurt z výšky, a aby malého chlapce nepřeskočily, musel je odpalovat hned po dopadu a co nejrychleji (snad to mělo vliv na jeho pozdější hlavní tenisovou zbraň - return hraný těsně po doskoku míče).

Počty to byly docela jednoduché. Denně 2500 odehraných míčků, za rok jich bylo milion. Když už malý André fyzicky vůbec nemohl a bolela ho ruka, zasáhl míč úmyslně dřevěným rámem a přehodil jej přes plot. Otec se vydal balonek hledat a najednou tu bylo pár minut odpočinku. Tím rámem to muselo být proto, aby to vypadalo jako náhoda a ne úmysl.

To je situace vylíčená v knize Open (Otevřená zpověď)..

Napsal ji Andre Agassi ve spolupráci s publicistou J.R. Moehringerem.

V knize jsou zaznamenány i další uzlové momenty jeho kariéry..

V sedmnácti letech po serii porážek jde do parku ve Washingtonu a z kabely vysype před žasnoucího bezdomovce všechny své tenisové rakety. Několik set dolarů za kus. Už nechce dál hrát tenis..

O pár let později se nechává ostříhat dohola a radikálním způsobem narušuje svou imidž hippies-kluka v džínách a s dlouhými rozevlátými vlasy. Už nějaký čas se trápí s příčesky, jimiž zakrývá holá místa ve valem řídnoucí kštici, a bojí se, kdy mu na kurtu příčesek z hlavy sklouzne..

Nedlouho před třicítkou najímá jako trenéra Breda Gilberta, neoblíbeného hráče, jenž právě končí kariéru, a taky autora knihy Winning ugly (Škaredá výhra). Ten ho pak vede k efektivnější hře a říká mu, že nemusí být při hře nejlepší a dokonalý, stačí být lepší než ten na druhé straně sítě. S ním pak Andre získává několik dalších grandslamových titulů..

Ještě dříve je tu však drogová epizoda, k níž se v knize veřejně přiznává, a pak pád i v tenisové kariéře, kdy řadu měsíců objíždí ty nejmenší turnaje a šplhá se pak pracně zpátky nahoru.

Andre Agassi, jak čteme ve zmiňované knize, tenis nenávidí i miluje..

Spíše se však proklamativně a někdy i pro efekt hlásí k té nenávisti, ale kdo ho viděl při nedávné exhibici v Praze, ví, že už dávno je tam spíše ta láska..

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Vargulič | pondělí 27.6.2011 17:00 | karma článku: 13,04 | přečteno: 1251x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..