Ze štrůdlu a z potu je Tourmalet..

22. 07. 2012 10:56:00
Bájný a cyklistickými pověstmi opředený Tourmalet. Na tento pyrenejský horský velikán, obletovaný supy a možná kdoví i vrabci, šplhali jezdci na kolech - v pestrých závodních trikotech, vyhublí a s planoucíma očima náboženských fanatiků upřenýma dolů před sebe. Galejníci přikovaní tělem i myslí k ořům z ušlechtilých slitin. Pot jim stékal praménky po těle a dostával se do míst, kde štípal a vadil..

Já to měl přece jen o něco lehčí a lepší. Seděl jsem v polstrovaném křesle před obrazovkou a věnoval se na plný úvazek štrůdlu. Docela se ženě povedl. Měl jsem ho - byl ještě teplý - plný talířek a zapíjel hustým kakaem, ve kterém stála lžíce.

Zároveň poslanci - občas jsem z rozmaru přepnul na ČT 24 -, dobře živení chlápci v oblecích a s kravatami (také ovšem dámy v šatech), kdesi daleko v Praze mudrovali o důvěře a nedůvěře. Jako pominutí pořád chtěli o něčem hlasovat. Učiněná posedlost a obsese..

Měl jsem v tom ohledu jasno a dal důvěru štrůdlu. Nikdy mne nezklamal. A především - o důvěře a nedůvěře se nehlasuje - ta buď je, nebo není..

Jezdci na kolech mezitím popojeli další flák etapy v smělých serpentinách se klikatící cesty a dostali se do velehorských výšek. Bylo to k zbláznění. Místo, aby se dohodli, že na sebe někde ve stínu (pravda - moc ho nebylo) počkají, jak se sluší při výletu dobrých přátel, dělali si docela naschvály. Některý třeba náhle a bez varování vyrazil ze zákrytu pelotonu, zakmital prudce nohama, dvakrát třikrát se ohlédl, jako by měl špatné svědomí, a snažil se ostatním ujet. K těmhle nepředloženostem je velkou měrou popouzeli diváci. Stáli podél silničky a ještě ji svými těly zužovali. Závodníci se kolem nich jen krátce mihli, a tak si to chtěli fandové užít. Křičeli, skákali, mávali pažemi a občas ti odvážnější nebo hloupější sáhli cyklistovi na zadek, jako by to byla slečna v rozpuku tělesné krásy..

V sněmovním sále - jsem zase přes obrazovku na moment v Praze - si chlápci v kvádrech dávali na čas a nikam nespěchali. Vlastně jen ven ze sálu na kus rozumné řeči o ničem nebo něčeho na zub či tekutého do krku. Měli své jisté a museli si to tady odsedět a hluboko do noci. Proto vsadili na pomalé tempo a buldočí vytrvalost. Činil se jen ten, kterému řídící schůze na chvíli půjčil mikrofon. Řečník v akci vždycky ožil, burácel, gestikuloval. Zkrátka předváděl se kolegům i národu. Jeden z nich, zřejmě autorita, vysoký brejláč s narůstajícím bříškem a asi bývalý námořník povídal: "Česko je bezpečný přístav.." Část posluchačů jeho zjištění tleskala (byl jejich šéf), ostatní zuřivě nesouhlasili a rozváděli to mnoha slovy..

Nejrychlejší z cyklistů, co se s nikým neporadil a vyrazil sobecky na počátku posledního stoupání vpřed, si zipem přitáhl rozevřený trikot těsně ke krku (reklamy!), párkrát ještě šlápl a byl uvítán nahoře na terénním zlomu v cíli. Sesypali se na něj novináři i lidi z jeho týmu. Vyhrál Francouz, jejich člověk a krajan. Krátká chvilka a dvě vysoké krasavice si stouply na stupních vítězů každá z jedné strany. Mezi nimi se skoro ztrácel triumfující seschlý chlapík na třesoucích se nohách, o hlavu menší než ony. Dívky k němu střídavě tiskly líce a on se připitoměle usmíval jako ve snu..Byl pyšný na uličnictví, co ostatním provedl. Ti další už mezitím také dojížděli a občas po vítězi hodili vyčítavým pohledem. Proč on a ne my..

V sněmovním v sále to až ke kyticím a k polibkům na tvář nedošlo. Je ale fakt, že se nervali. Vždyť se leta znali a chodili do stejných hospod a vlastně i do stejné sněmovny..

Žena přišla z města a cosi mi vykládala o cenách. Já se chtěl revanšovat a řekl jí alespoň pár nejnutnějších údajů o pořadí na sprintech i na cílové pásce s předpokladem, že právě ty informace by mohla někdy potřebovat. Trochu mne zklamalo, že jim nevěnovala pozornost. Spíše jí zaujali kroužící supi ("krouží a nemají strach") a daleké výhledy s bizarními tvary skal. A taky barvy trikotů na tělech závodníků. Poslancům nevěnovala sebemenší pozornost. Byli pro ni méně než vzduch tam mezi horami..

Ještě jeden divák byl u nás doma. Na linoleu posedával pes Ben zády k obrazovce a čumákem ke mně. Díval se na mne a zkušeně odhadoval, jestli nemám na stole sýr a kolik asi. Utloukl by se po něm, ale ještě na něj nebyl čas. A dlouho nebude.

Ze štrůdlu a z potu je Tourmalet..

Má mou naprostou důvěru..

Autor: Jan Vargulič | neděle 22.7.2012 10:56 | karma článku: 11.22 | přečteno: 729x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 208 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 731

Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...