Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je jich devět a za nimi jde medvěd..

Těch devět opovážlivců, co chce dojít v lednu na Hrad a v něm se prodrat (každý sám za sebe - vítěz bere všecko) až do reprezentativních místností určených kdysi panovníkům a teď prezidentovi, investovalo do uskutečnění svého snu hodně. Vždyť se nejedná o málo. Minimálně o jejich pozdější státní pohřeb a o jedenadvacet čestných salv vypálených dělostřelci na Petříně (ty zazní naplno a dunivě i při inauguraci nového prezidenta)..

To už přece stojí za to, aby se kandidáti a kandidátky na funkci prezidenta snažili a třeba běhali i dlouhé štreky a vůbec přinutili líné tělo k fyzické aktivitě a odepřeli si bůček či klobásu nebo vanilkové rohlíčky. Zároveň není na škodu nacvičovat před zrcadlem efektní pózu (vzor: starořímský rétor) nebo v obličeji výraz, jenž by chytřejším voličům imponoval a hloupější neodrazoval. Je to docela problém jak se obecnému lidu zalíbit a přesvědčit občana, aby právě jej volil. Kandidát se musí v zájmu věci přemoci a ochotně odpovídat novinářům i na nejpitomější otázky. Usmívat se na obrazovce, i když třeba bolí zub či žlučník nebo celá duše. Usmířit se s úhlavním nepřítelem, aby náhodou neškodil a neprozradil kandidátovy hříšky z mládí (a že jich bylo). Vysvětlovat cosi nevysvětlitelného z minulosti, kdy tady byl jiný režim a jemu bylo o dvacet třicet let méně. Jezdit v rámci kampaně tramvají či vlakem a podávat si ruce s lidmi, jichž by se se jinak nedotkl ani v palčácích. Dávat se do řeči s kdejakým strejdou, jíst na setkáních místní speciality, co mu třeba vůbec nechutnají, a říkat s plnou pusou, že chce ještě..

To vše proto, že vítěz ve volbách bere všecko.

Oč lépe to bylo zařízeno ve středověku, kdy se příslušnost k mocenské a společenské elitě dědila a králem se stával prvorozený syn či nejstarší z panovnického rodu. Ve Francii za Ludvíka XIV. špička feudální společnosti bydlila pěkně pohromadě. Kdo chtěl něco znamenat a udržet si přízeň "krále slunce", musel mu být dnem i nocí nablízku v jednom velkém baráku. Ve Versailles měl cimřičku, v nehostinném a vymrzlém zámku, jenž se stále dostavoval a přestavoval. Nejlepší apartmá totiž obsadili  král, jeho rozvětvená rodina a milenky - minulé i přítomné.

Vzhledem k námaze vynaložené v předvolební kampani by nebylo od věci, kdyby se na vysněný Hrad dostali i poražení kandidáti a zde prokázali něco (ne všechno) ze svých dovedností i fyzických a duševních předpokladů. Samozřejmě mohou kalkulovat jen se skromnějším postavením než prezident, ale uplatnění by se při troše pochopení našlo. Například typ reprezentativního děduly by se hodil k funkci ceremoniáře a šéfa protokolu. Další umí vyprávět vtipy a je s ním vůbec sranda - byl by šikovným bavičem při recepcích, než přinesou první jídlo, pak dostane trošku masa od kosti a zmizí. Suchopárný úředník s nadáním pro matematiku by naopak s přehledem přepočítával prostěradla (ráda se ztrácí) a použité podšálky (ty se přímo kradou). Agresivní dáma s dobrou vyřídilkou dostane na povel personál a jako mluvčí bude držet šéfovi od těla média (zodpoví za něj všechny otázky). Nepraktická intelektuálka idealistického založení nechť jde do zahrady pod hradbami a malou motyčkou (sotva do dlaně) pleje záhony, tam nic nepokazí. Gigolík s atletickou figurou bude doprovázet po městě manželky zahraničních státníků, aby měli pěknou představu o českém lidu. Hluboce věřící katolička dostane za úkol vyměňovat v kapli svíčky a dolévat svěcenou vodu. Starší felčar (už dlouho bez praxe) bude k ruce jako první pomoc při náhlých nevolnostech pánů a dam účastnících se večírků. Netradičně vyzdobený excentrik se připojí k delegacím ze spřátelených afrických a jihoamerických států jako oživlý totem.

Atmosféra by se vyčistila a  napěti povolilo, kdyby kandidáti věděli, že se na Hrad stejně dostanou. Řekli by si: snad příště už jako prezident..

A kdo je ten medvěd z titulku?   

Nevím..

Jde si jen tak.

A prezidenta nepotřebuje..

Autor: Jan Vargulič | úterý 25.12.2012 8:59 | karma článku: 10,98 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..