Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Julius Fučík byl především knihomol. Před svým odjezdem do SSSR si přečetl veškerou dostupnou literaturu, která tehdy vyšla. Nelze tedy věřit nějakým drbům o jeho četných milostných vztazích, neměl na to čas.

0 0
možnosti
JH

R^R^R^ Fučíka rozebírat nebudu. Ale četl jste vzpomínku Zábranského dcery na Škvoreckého?

0 0
možnosti
JV

Jmenuje se Jan Zábrana či spíše jmenoval..A dcera Eva Zábranová a napsala krátkou a velmi kultivovanou knížku vzpomínek na otce a lidí kolem (Flashky).A tam si bere docela ostře na mušku Josefa Škvoreckého, životního přítele svého otce. Sám to nemohu dost dobře posoudit, ale má se celkem za to, že je k JŠ přece jen nespravedlivá..

0 0
možnosti
MS

Že někdo nevydrží mučení a prozradí některé své kamarády, se dá lidsky pochopit a není hned nutno takového člověka zatracovat. Také z něj ale nelze dělat hrdinu.

3 0
možnosti
Foto

Nuže, k Fučíkovi bych byla kritická...ovšem k seriálu Bohéma také - tak třeba ta postava, která pomáhá Oldřichu Novému při porodu a legalizaci dítěte je fiktivní...Nicméně židovské dítě se jim skutečně narodilo. Takže nějak podobně to mohlo být se Štěpánkem a Fučíkem. K dobrému Fučíkovi lze přičíst, že Štěpánka neudal.

0 0
možnosti
JV

Těžko mohl udávat, když sám byl tehdy v ilegalitě a pohyboval se po Praze v přestrojení....

2 0
možnosti
Foto

Fu(ck)čík možná "práskal" a možná taky ne. Jen ta aura, kterou okolo něj vytvořila pozdější komunistická propaganda, neodpovídala jeho významu. Kromě Reportáže je ještě známý jeho úvodník z Rudého Práva někdy z dvacátých nebo třicátých let nazvaný "My komunisté milujeme svůj národ." Už tehdy, za první republiky, si Gottwaldovi kluci přivlastňovali celý národ.

0 0
možnosti
JV

Děkuji za reakce..Názory na Fučíka a jeho věznění na Pankráci se budou nutně různit a taky se různí..Postupně však s plynoucím časem vášně vyvanou a zůstane člověk s mnoha chybami i některými přednostmi..

0 0
možnosti
LB

V roce 1967 vyšel v Mladém světě článek o Juliu Fučíkovi mladé novinářky Mirky Filípkové. O Fučíkovi sbírala materiál skoro rok, když článek vyšel, byla to bomba.

Po 21. srpnu 1968 musela Filípková čelit štvavé kampani (nejen) Gusty Fučíkové, přišla o práci i o zdraví...

Pohnutý příběh jednoho článku a jeho autorky lze vygooglovat, vřele doporučuji, je to hodně záživné čtení.

1 0
možnosti
VV

Mytus Fucik.

vytvorila komunisticka propaganda. Vi se, ze byl, jak to napsat aby to nekoho nepohorsilo a neudalo mu to duvod k udani ? Smi se napsat "Devkar"? Ano udajne donasel Gestapu, ale dokazane to neni.

Rekl bych takovy na rozdil od Ferdinanda Peroutky prumerny novinar. Mozna by nebylo spatne, kdyby se mu trochu venoval pan president Milous Zeman.

1 0
možnosti
JZ

Fučík byl podle všeho obyčejným práskačem. To koneckonců ve svých Pamětech potvrzuje i profesor Václav Černý a tvrdila to i Riva Kriegelová, která byla zatčena spolu s Fučíkem.

5 0
možnosti
Foto

O Štěpánkovi evidentně věděl a evidentně ho neudal....Jsem daleka věřit reportáži psané na oprátce, nicméně Štěpánkovo svědectví má také svou váhu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS