Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten převoz do Moskvy má své úskalí. Žádný Rus bez vysvětlení nemůže pochopit, proč maršál drží v ruce šeřík, co to má znamenat. A jakékoliv vysvětlení pouze přispěje k tomu, že si pomyslí, že Češi jsou velcí nevděčníci, když nechtěli se koukat na osvoboditele.

1 0
možnosti
Foto

Myslíte, že by se jim víc líbilo, kdyby držel v ruce kalacha? (viz Černí baroni: "Čo to má súdruh Žižka v ruke? Akúsi paličku? Dajtě mu tam samopal!")

2 0
možnosti
PK

Nemám rád ničení a likvidaci soch, jednak vznikly jako reakce na určitou situaci a v konkrétní době a taky se nemůžou bránit. Ta destička vysvětlující by měla postačit. Pokud si jí vnučka vyzvedne tak panu Kolářovi ubili starosti.

Co mě v tomto kontextu velmi překvapilo je odhalení nové sochy Karla Marxe panem Junckerem v Trevíru v květnu minulého roku. Ta socha byla navíc dárkem z komunistické Číny!

A je divné, že zde nikdo neprotestoval. To, že je v Berlíně socha Marxe z minulosti, bych byl schopen akceptovat. Vztyčení nové sochy tomuto hlasateli nenávisti z 19. století je však pro mě nepochopitelné.

4 0
možnosti
PP

nelíbí se mi vaše výzva k ubití starosty Koláře

5 0
možnosti
SN

:-).....pane autore dobré! Jsme stejně staří, tak už se na dění ve světě a hlavně......přepisování dějin, díváme s nadhledem!

Obávám se jediné věci.......jestli k tomu opravdu dojde, tak Kolář se svými soukmenovci začne křičet......nedáme pomník, je to majetek Prahy 6 ! R^R^R^

2 1
možnosti
PK

ne už s tím souhlasil,alespon nemusí nic rozhodovat..

1 0
možnosti
MB

Čím jsem starším, tak vidím to neuvěřitelné portfolio přístupů. Od války již 74 let - Vše je jasné - vítěz x poraženec. Odkaz jedince v čase = Zde pomohl, pak šel zase škodit dále. Pomník odhalují v r. 1980 tehdejší rudí mocipáni. Vše v době normalizace a úpadku SSSR. V podstatě osvoboditel, jako zhmotnění bývalého imperia a zašlé slávy. Kdo to řekne = Je fašista. Nechápu, proč sami komunisté neprotestovali u boření pomníku V. Stalina ? Jen blázen může zpochybňovat podíl RA na osvobození - Neděje se. Podobně, jenom blázen může zpochybňovat 1968 na úpadku naší země a následných 21 let zaostávání. Čili, doplácí na to jako vždy ti skuteční - Prostí vojáci. V podstatě vyvstává i racionální otázka, k čemu jim ty oběti byly? Život veterána Wehrmachtu - Vysloužilce Rudoarmějce. Nevím, odpověď asi znají zastánci ... :-)

5 0
možnosti
Foto

Děkuji za rozumný a klidný názor. Osobně jsem velice proti tomu, aby se sochy ničily anebo polévaly barvou. Tudíž i vandalství namířené proti Koněvově soše se mi protiví a nemělo se stát. Extremizmus nikdy nepřinese pokojná a věcná řešení. A přitom právě ta pokojná, věcná řešení jsou tím, co jako společnost nejvíce potřebujeme. Jsou zde evidentně dva příkře se lišící pohledy. Pro ruskou stranu je Koněv patrně tím, kdo Prahu osvobodil. V naší zemi je však dost silný názor, že tentýž muž je symbolem režimu, který byl u nás prosazen násilně a poté byl násilně udržován sovětskou mocí, včetně přítomnosti několikasettisícové okupační armády v době 1968-1991 Mezi oběma krajními názorovými póly je jistě také určité spektrum náhledů smířlivějších. Myslím si, že v zásadě by úplně stačilo, aby u Koněvovy sochy byla vysvětlující deska s doplněním historických údajů (Která tam už tuším je!), A že by tam ta socha bez přílišného humbuku nakonec i mohla zůstat. Bylo by to mnohem lepší, než rozeštvání lidí v naší zemi.

Vyžaduje si to však obrovskou citlivost, protože na jedné straně je obrovské impérium mocně harašící zbraněmi a na druhé straně země s asi deseti miliony obyvatel, která nikterak zbraněmi neharaší ani na ničem takovém nemá zájem. To však vůbec neznamená, že by tem mocnější směl tomu slabšímu cokoliv diktovat! V mezinárodních vztazích platí princip rovnosti. A naše země, pokud nějakou sochu trvale chce, tak ji na veřejném prostranství nechá a je to její svrchované rozhodnutí. Totéž ovšem platí, i pro případy, že se třeba rozhodneme jakoukoliv sochu přemístit anebo umístit do depozitáře. I to je naše svrchované rozhodnutí. Ostatní je věc diplomacie. Vedené však slušně, věcně, bez vyhrožování, nadávek do fašistů a ultimativních požadavků.

Převoz sochy do Moskvy a její dobré, pietní umístění na Koněvově ulici by se mi líbilo. Jsem přesvědčen, že tam nikdo z Česka nepojede, aby tam do sochy šťouchal nebo na ni šplíchal barvu. Tam opravdu pro to není žádný důvod.

7 0
možnosti
JV

Vystihl jste to velmi pěkně a rozvinul do šíře..

5 0
možnosti
  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..